[ Jaunas vēstules · Dalībnieki · Foruma noteikumi · Meklēšana · RSS ]
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Forums » Aktuālas tēmas » Latvijā » Ieteikumi finanšu plānošanai (Pozitīva ietekme tavai ikdienai)
Ieteikumi finanšu plānošanai
ernestsnaudaskoksDatums: Trešdiena, 11.Nov.2020, 14:07 | Ziņojums # 1
Ierindnieks
Grupa: Users
Ziņojumu skaits: 4
Statuss: Offline
Personīgo finanšu plānošana visbiežāk kļūst aktuāla, negaidīti saskaroties ar dažādiem finansiāliem izaicinājumiem. Pašsaprotami, ka ienākumu un izdevumu plānošana var palīdzēt pārvarēt negaidītas grūtības, taču pārdomāta rīkošanās ar naudu lieti noder arī laikā, kad finansiālā rocība nebūt nav ierobežota! Vai arī tu vēlies savā ikdienā ieviest jaunus paradumus, kuri ne tikai atvieglotu tavu finanšu plānošanu, bet arī pozitīvi ietekmētu ikdienas pienākumu veikšanu? Esam apkopojuši 5 vienkāršus ieteikumus, kuri ikvienam no mums palīdzēs sekot līdzi saviem ienākumiem un izdevumiem, lai kontrolētu līdzekļu sadali un radītu ieguvumu ilgtermiņā!

Personīgo finanšu plānošana
Personīgo finanšu plānošanai nebūt nav jābūt apgrūtinājumam. Lūk, 5 vienkārši paradumi, kuri palīdzēs tev ne tikai plānot savas finanses, bet arī ietaupīt laiku un naudu!

Neatliec rēķinu apmaksu – norēķinies par pakalpojumiem laikus!
Nereti tieši ikmēneša rēķinu apmaksa par īri, komunālajiem pakalpojumiem un kredītmaksājumiem sastāda lielāko izdevumu daļu no kopējā ikmēneša budžeta. Tāpēc tieši rēķinu apmaksai finanšu plānošanas nolūkos ir jāpievērš īpaša uzmanība! Rēķinu apmaksa visbiežāk asociējas ar divu veidu paradumiem – rēķinu apmaksa uzreiz pēc mēnešalgas saņemšanas vai, gluži pretēji, rēķinu apmaksas atlikšana līdz pēdējam. Domājot par jaunu paradumu attīstīšanu, kas palīdzēs kontrolēt ienākumus un izdevumus, par piemēru noteikti jāizvirza pēc iespējas ātrāka rēķinu apmaksa! Kāpēc tā? Pirmkārt, nekavējoties izpildot savas saistības, ir vieglāk precīzi aprēķināt atlikušo naudas summu. Otrkārt, šādi izdevumu plānošana ir vienkāršāka, jo, pirms ikmēneša izdevumu segšanas, tēriņiem paredzētā naudas summa var šķist lielāka nekā tā ir patiesībā, tādējādi veicinot dažādu nevajadzīgu pirkumu izdarīšanu. Treškārt, pakalpojumu sniedzēji nosaka datumu, līdz kuram ikmēneša maksājums ir jāveic. Nereti maksājumu atlicēji šo noteikto datumu nokavē, tādējādi pārmaksājot soda naudas komisijās. Tātad, ja pakalpojuma sniedzējs par rēķina apmaksas datumu ir noteicis, piemēram, mēneša 15. datumu, atceries to un nenokavē maksājumu!

Visu rēķinu apmaksa vienuviet – veic ikmēneša maksājumus internetā!
Kā jau minēts, tieši rēķinu apmaksa ir viena no lielākajām ikmēneša izdevumu pozīcijām. Tāpēc arī nākamais mūsu piedāvātais personīgo finanšu plānošanas ieteikums ir saistīts ar to. Daudziem var šķist, ka rēķinu apmaksa internetā ir pašsaprotama. Taču plašais rēķinu apmaksas iespēju klāsts – pasta nodaļās, bankomātos, veikalos, kioskos – liecina, ka cilvēki vēl joprojām izmanto dažādas apmaksas metodes. Attiecīgi mūsu otrais ieteikums ir pārvaldīt visu rēķinu apmaksu vienuviet internetā, piemērām, ar interneta bankas starpniecību. Rēķinu apmaksa internetā tavu ikdienu var atvieglot dažādi - pirmkārt, to var veikt no datora vai mobilā telefona jebkurā vietā un laikā. Otrkārt, izmantojot automātisko maksājumu iespēju, ko piedāvā lielākās bankas, nekad nenokavēsi vai neaizmirsīsi par maksājuma veikšanu. Treškārt, maksājumu veikšana internetā var būt arī lētāka, nemaksājot apkalpošanas komisiju, ja maksājums tiek veikts uz tevis izmantotās bankas konta numuru.

Saskaņo tēriņus ar ikmēneša ienākumiem
Ikmēneša ieņēmumu un izdevumu saskaņošana ir personīgo finanšu plānošanas paradums, kas neapšaubāmi var sniegt vislielākos ieguvumus ilgtermiņā. Taču diemžēl lielākā daļa no mums ikdienā to nepraktizē! Ieņēmumu un izdevumu saskaņošanas mērķis ir plānot ikmēneša budžetu atbilstoši šībrīža finanšu situācijai. Vienkāršākais veids, kā to darīt, ir, pirmkārt, izpētīt pēdējo mēnešu bankas izrakstus, precīzi nosakot, kam un kad visvairāk tiek tērēts. Pēc bankas izrakstu izpētes pavisam vienkārši varēsi veidot izdevumu kategorijas, piemēram, pārtika, auto, izklaide, ikmēneša maksājumi, nosakot, kuras no tām ir fiksētas un kuras mainīgas izmaksas. Iespējams, tieši pēc šādas ienākumu un izdevumu analīzes, tev būs iespējas izdarīt secinājumus, kā izmainīt vai pielāgot mainīgo tēriņu kategoriju, lai iegūtu vairāk nākotnē. Varbūt secināsi, ka katru mēnesi vēl joprojām maksā par abonementu, kuru pat neizmanto!

Plāno arī mazākus pirkumus
Lielus pirkumus, kuru iegādei nepieciešams naudas aizdevums, visbiežāk plānojam savlaicīgi, izvērtējot savas finanšu iespējas un piedāvājumu tirgū. Taču mazākus ikdienas pirkumus nereti veicam spontāni, neizvērtējot to ietekmi uz ikmēneša budžetu. Tie, kuri ikdienā seko līdzi saviem ienākumiem un izdevumiem, zina, ka nereti tieši mazie, spontānie pirkumi sastāda ļoti lielu izdevumu daļu. Ikmēneša finanšu plānošanas mērķis nebūt nav atteikties no spontāniem pirkumiem, kas sagādā prieku. Tieši pretēji - ienākumu un izdevumu saskaņošanas mērķis ir attīstīt jaunus paradumus, kas ilgtermiņā var palīdzēt atļauties vairāk! Tāpēc mūsu ceturtais ieteikums ir mazu, bet regulāru pirkumu plānošana. Piemēram, pārtikas iegāde visai nedēļai var būtiski atvieglot šim nolūkam paredzētā budžeta plānošanu! Turklāt iknedēļas pārtikas iegādi vari veikt internetā, tādējādi ne tikai atvieglojot izdevumu plānošanu, bet arī ietaupot laiku!

Sāc lietot budžetēšanas aplikāciju
Vai tu vēlies darīt vēl vairāk, lai uzlabotu savu ieņēmumu un izdevumu plānošanu? Labākais veids, kā pacelt finanšu plānošanu nākamajā līmenī, ir budžetēšanas aplikācijas izmantošana! Nu jau kādu laiku esam pieraduši izmantot aplikācijas ne tikai izklaides vai izglītošanās nolūkos, bet arī dažādu ikdienas aktivitāšu organizēšanai. Tādas aplikācijas kā Spending Tracker ļauj tikai ar pāris klikšķiem pārvaldīt savus ienākumus un izdevumus, veidojot budžeta kategorijas, nosakot izdevumu fiksēto un mainīgo daļu, kā arī nodrošinot ērtus risinājumus uzkrājumu veidošanas plānošanai. Turklāt, ja tavā telefonā jau ir Revolut aplikācija, ienākumu un izdevumu plānošanu vienkārši un ērti vari veikt arī tajā.


Ziņojumu laboja ernestsnaudaskoks - Trešdiena, 11.Nov.2020, 14:18
 
Forums » Aktuālas tēmas » Latvijā » Ieteikumi finanšu plānošanai (Pozitīva ietekme tavai ikdienai)
  • Lappuse 1 no 1
  • 1
Meklēšana:

Statistika