Sākums » Raksti » Atradnes raksti » Arhīvs |
Kaismīgi pielūgts un strikti noliegts - tāds ir anīss Jāteic atklāti, arī man šī garša šķita viena no retajām, ko ir diezgan grūti pieradināt. Bet ļoti iespējams, ka mans gadījums ir viens no tipiskajiem gadījumiem, kad bērnības trauma atstājusi iespaidu uz visu turpmāko mūžu. Man šī trauma bija līdz gadiem 25;). Ciemojoties kārtējo reizi pie savas mīļās angļu radinieces, kurai toreiz bija 70gadi, viņa mani kartējo reizi pārsteidza ar konditorejas brīnumu. Tie bija viņas pašas gatavoti cepumiņi ar anīsu. Nobaudot pirmo kumosu, es sastingu, sastingu no reibinošās, pikantās, izsmalcinātās garšas! Es IEMĪLĒJOS, IEMĪLĒJOS ANĪSA GARŠVIELĀ! Kā tāds mazs kaķēns es ņurdēju aiz laimes ;) Mana mīļā tante kā jau īsta angliete lēnām baudīja tēju un caur acu kaktiņiem viegli pasmaidīja un teica: «ANĪSS mīļā jau gadsimtiem kalpo par efektīvu erotiskā noskaņojuma un potences palielināšanas līdzekli kā mūsdienās austeres.» Es apstulbu vel vairāk, jo sapratu, ka neko par anīsu nezinu un diemžēl bērnības traumas rezultātā neesmu pat vēlējusies papētīt šīs brīnumainās garšvielas vēsturi. Nākamajā dienā es jau biju bibliotēkā un lasīju visu par un ap anīsu. Izrādās, (tas rakstīts patiešām dokumentos) anīss Eiropas zemēs visspēcīgāk iedarbojas novembra beigās - Andreja dienā, bet Indijā - februārī. Tur daudzviet februāri vēl joprojām sauc par anīsa mēnesi. Savukārt Francijā ir nodibināta Anīsa biedrība, kas aicina potences problēmu nomocītos dot priekšroku nevis, austerēm, bet anīsam, jo tas esot gan veselīgāk, gan lētāk. Protams, tā nav vienīgā vērtīgā anīsa īpašība. Anīsa sēkliņas ēd, lai atgūtu jaunību, aizbiedētu sliktus sapņus, aizsargātos pret ļaunu aci un pat slepenu noindēšanu. Anīsa tirdzniecība agrāk gājusi no rokas, ne velti Anglijas karalis Edvards I anīsa tirdzniecībai uzlika tādu nodokli, ka par iegūto naudu bez problēmām pārbūvēja un atjaunoja vienu no vecākajiem Londonas tiltiem. Veci ļaudis apgalvo, ka peles un žurkas esot kā uzburtas uz anīsa garšu, tāpēc slazdā vajagot iebērt kādu drusciņu anīsa sēklu. Vienīgi jāraugās, lai tajā neiekrīt kāds kaķis, jo arī četrkājaiņiem anīss trakoti labi ejot pie dūšas.. Anīss neitralizē ķiploka nepatīkamo pēcgaršu. Indijā pēc katras ēdienreizes tiek košļāts anīss, lai elpa būtu svaiga un gremošanas sistēma – kārtībā Anīss stiprina imūnsistēmu, palīdz pret klepu, galvassāpēm, bezmiegu, nervozitāti, žagošanos Anīsu plaši izmanto gan liķieriem, uzlējumiem, degvīniem. Tie, kas bijuši Francijā zina, ka nosaukums pastis apzīmē dažādus anīsa dzērienus, kas sevišķi iecienīti dienvidu daļā Grieķijā ouzo, ko mēdz dzert kā aperitīvu Turcijā- raki Spānijā - anisados Itālijā - sambuca
Manā virtuves garšvielu plauktā anīss ir vienmēr tagad! Varbūt manas pārdomas par anīsu jus iedrošinās padzert kādu tasi tējas ar šo burvīgo garšvielu!
Kā pagatavot anīsa tēju?
1/2 tejk. sēkliņu pārlej ar 150ml verdoša ūdens un ļauj 10-15min ievilkties. Dienā jādzer divas tasītes šādas tējas. Ilze Freimane | |
Kategorija: Arhīvs | Pievienoja: Janis_A (11.Nov.2011) | |
Skatījumu skaits: 1220 |
Komentāru kopskaits: 0 | |