Sākums » Raksti » Aisberga arhīvs » Pārdomām

Amerikāņi vistas un liellopu gaļas vietā patiesībā ēd kukurūzu un minerālmēslus

http://www.aisbergs.lv/?p=4698

 

Amerikāņi vistas un liellopu gaļas vietā patiesībā ēd kukurūzu un minerālmēslus

PĀRDOMĀM 10.01.2009

 

Neticiet tam, kas ir uzrakstīts ēdienkartēs un uz etiķetēm ar produkta sastāvu. Pērkot hamburgerus un frī kartupeļus jebkurā no Savienoto Valstu ātras apkalpošanas restorānu tīkliem, nešaubieties – visa pamatā ir kukurūza, kura turklāt izaudzēta zemē, kas dāsni bārstīta ar slāpekļa mēslojumu. Apmēram šādi secinājumi izriet no Havaju salu universitātes ģeofiziķu Houpa Jarena un Rebekas Kraftas veiktā pētījuma, kura laikā tika pārbaudīts, no kā sastāv tā dēvētais fast food, kam amerikāņi ik gadu tērē vairāk nekā 100 miljardus dolāru.

Atbildēt uz šo jautājumu palīdzēja oglekļa un slāpekļa stabilu izotopu analīzes metodes, bet pētījumu rezultāti ir publicēti izdevumā "Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Paraugus pētījumiem zinātnieki iegādājās sešās ASV pilsētās – no Losandželosas līdz Bostonai un no Denveras līdz Detroitai. Laboratorijā tika atgādātas 484 porcijas hamburgeru, sendviču ar vistu un frī kartupeļu, kas tika iepirkti "Mcdonald’s”, "Burger King” un "Wendy’s” tīklu ātrajās ēstuvēs. Pēc tam zinātnieki sāka analizēt, kāds šajos produktos ir oglekļa izotopu ar atomsvaru 12 un 13 un slāpekļa ar atomsvaru 14 un 15 relatīvais daudzums. Zināms, ka kukurūzai ir raksturīgs (atšķirībā no atmosfēras un citām lauksaimniecības kultūrām) pazemināts oglekļa-13 izotopu daudzums attiecībā pret pārējiem izotopiem, bet slāpekļa mēslojumos savukārt smaga slāpekļa-15 izotopu daudzums attiecībā pret citiem izotopiem ir dažus desmitus procentus augstāks (relatīvās vienībās), nekā gaisā.

.

Tā kā viena un tā paša elementa atšķirīgu izotopu ķīmiskas īpašības neatšķiras, tie viegli pārvietojas pa barības ķēdi, un no tiem tiek veidotas olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti dzīvnieku ķermenī. Liellopu un vistas gaļa beigās nonāk uz mūsu galda, tomēr tajā brīnišķīgi saglabājas tās barības, no kuras pārtikuši lopi un broileri, izotopu pēdas. Saglabājas tās arī augu eļļā, kas tapusi no dabīgām izejvielas. Tieši šādas pēdas meklēja Jarens un Krafta.

Kā noskaidrojās, 96% govju un vistu, kuru gaļa nonāca laboratorijā, nekā cita bez kukurūzas barības savā dzīvē nebija ēdušas - vismaz ne tādā daudzumā, lai tas atspoguļotos gaļas oglekļa izotopu sastāvā. Tikai 12 no 363 gaļas porcijām atradās kaut kā no kukurūzas atšķirīga pazīmes, taču visas šīs 12 porcijas bija iegādātas viena tīkla (Burger King) restorānos ASV Klusā okeāna piekrastē un, atbilstoši tā dēvētajam "trīs sigmu likumam”, šāds gadījums ir likumu apstiprinošs izņēmums.

Analoģiski secinājumi attiecās arī uz eļļu, kurā cepti frī kartupeļi. Tā kā savu tauku kartupeļos nav daudz, tad tauku izotopu sastāvs rādīja, no kā tapusi eļļa. Visvairāk kukurūzas eļļas ticis izmantots "Wendy’s” restorānos, bet "Mcdonald’s” un "Burger King” sortiments bijis plašāks, kaut arī nedaudz. Tomēr arī gadījumos, kad izmantota saulespuķu, sojas, olīvu vai vēl cita augu eļļa, izotopu sastāvs uzskatāmi rādījis, ka šie augi auguši ja ne gluži tīrā slāpekļa mēslojumā, tad skopojušies ar to lauksaimnieki noteikti nav – tāpat kā kukurūzas gadījumā.

Jāpiebilst, ka no viena čīzburgera, vistas sendviča un kartupeļu pakas amerikānis var saņemt 50% viņam diennaktī nepieciešamo kaloriju, 80% ogļhidrātu un 75% olbaltumvielu. Maksā šis prieks tikai trīs ASV dolārus, un aiz okeāna ir ļoti pieprasīts. Vārdu sakot – kukurūzai un minerālmēsliem ir labs noiets.

Vairāk informācijas: www.pnas.org - Carbon and nitrogen stable isotopes in fast food: Signatures of corn and confinement >>>

No: http://www.2v.lv/index.php/zinatne/34-science/1700-atkljums-ameriki-vistas-un-liellopu-gaas-viet-patiesb-d-kukurzu-un-minerlmslus
28.12.2008

Kategorija: Pārdomām | Pievienoja: Janis_A (10.Jan.2009)
Skatījumu skaits: 1002
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Statistika