Sākums » Raksti » Aisberga arhīvs » Izdzīvošana

Skābētu kāpostu ilgstoša uzglabāšana

http://www.aisbergs.lv/?p=13938

 

Skābētu kāpostu ilgstoša uzglabāšana

IZDZĪVOŠANA 20.12.2009

 

Par skābētu kāpostu uzglabāšanu.

Ļoti vērtīgs, veselīgs un vitamīniem bagāts pārtikas produkts ir skābēti kāposti. Taču parasti tie glabājoties kļūst pārāk skābi un jau uz pavasara pusi lielākā daļa no tiem ir ēšanai nederīgi. Mēs ģimenē skābētus kāpostus uzturā esam lietojuši pat pēc triju gadu ilgas glabāšanas un tie neko nav zaudējuši no savām garšas īpašībām.

Lai to panāktu, mēs rīkojamies šādi.

Kāpostus ieskābējam pēc parastās skābēšanas receptes (pievieno ķimenes, sāli, cukuru). Kad kāposti pietiekoši ieskābuši, tos nedaudz sablīvējot, iepildām izmazgātās un cepeškrāsnī izkarsētās 3 litru tilpuma stikla burkās. Burkām virsū uzliekam parastos konservēšanas vāciņus (neaizvalcējot) un burkas ieliekam katlā ar ūdeni, kur tās pasterizējam 80 - 85 grādu temperatūrā 20 - 25 minūtes. Ja burkas piepildītas līdz augšai, pasterizēšanas laikā kāpostu sula „kāpj” ārā no burkas, tādēļ vēlams līdz pašai augšai burkas nepiepildīt, bet kādu daļu kāpostu sulas uzvārīt un karstu pieliet klāt burkai īsi pirms vāku hermētiskas noslēgšanas. Burkas ar 2 l tilpumu 80 - 85 grādu temperatūrā pasterizē 15 - 20 minūtes.

.

Lai burku vāciņi ilgstoši stāvot pagrabā no mitruma nesāktu rūsēt, tos pirms novietošanas pagrabā pārklāj ar parafīnu vai stearīnu (materiāls no kā gatavotas sveces). Rīkojas šādi. Nelielā katliņā vai kādā citā piemērota lieluma traukā izkausē stearīnu vai parafīnu. Pirms nešanas uz pagrabu, izkausētajā masā uz brīdi iemērc nopasterizēto burku vāciņus. Vāciņi pārklājas ar vienmērīgu, plānu stearīna vai parafīna kārtiņu. Novietojot burciņas pagrabā jāskatās, lai šo kātiņu nesabojātu.

Jānis M.,
(no personīgās pieredzes)
19.12.2009.

======================================

Ļoti interesanta tehnoloģija! Tā noteikti jāizmēģina!
Juris P.

Kategorija: Izdzīvošana | Pievienoja: Janis_A (20.Dec.2009)
Skatījumu skaits: 2328
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Statistika