Sākums » Raksti » Aisberga arhīvs » Derīgi zināt |
Latvijā indē pārtikai domāto labību DERĪGI ZINĀT 06.10.2008
Ar Ministru kabineta noteikumiem Latvijā atļauta labības apstrāde ar ķimikālijām īsi pirms kulšanas. Apstrādi ar glifosātiem (galvenokārt raundapu) sauc par labības sausināšanu, un to atļauts veikt pārtikas kviešiem 7 dienas pirms kulšanas, bet rapšiem - 14 dienas pirms kulšanas. Lielākoties to veic ārvalstu lauksaimnieki un vietējie lielražotāji, vēsta laikraksts Kurzemes Vārds. Taču to nosaka rocība - ja mūsējiem naudas būtu vairāk, lietotu ķīmiju tāpat, laikrakstam atzinuši vairāki lauksaimniecības speciālisti. . Laikraksts arī norāda, ka Mārtiņš Roze, stājoties ministra amatā, solījis cīnīties pret šādu patērētāju veselībai nedraudzīgu saimniekošanu, taču tieši viņa laikā pieņemti atbilstošie MK noteikumi. Ķīmijas lietošanu diktējot pieaugošā konkurence, laikrakstam atzinis Priekules novada zemnieks P. Indriekus. Lielražotāju viedoklim iebilst bioloģiskais zemnieks Jānis Pakalns. Viņš norāda, ka kliju maizi, kas tiek uzskatīta par veselīgāko, nedrīkst ņemt mutē, jo tā gatavota no graudu apvalka, kas satur lielāko indes devu. Labības sausināšanu ieviešot galvenokārt tāpēc, lai varētu kult visu nakti, jo uz šādas labības nemetas rasa, bet temps ir viens no konkurences priekšnoteikumiem. Bioloģiskie audzētāji nav glābiņš patērētājiem, jo nespēj izaudzēt tādus apjomus, lai apmierinātu pieprasījumu. Laikraksts arī vēsta, ka MK pieņemti noteikumi, kas jau ar nākamo gadu oficiāli atļaus Latvijas lauksaimniekiem audzēt ģenētiski modificētus kartupeļus, bietes, rapšus un kukurūzu, izsakot aizdomas, ka noteiktie ierobežojumi nespēs neko nosargāt un ģenētiski modificētās pārtikas nonākšana pie patērētājiem vairs nebūs kontrolējama, līdzīgi, kā noticis ar labības sausināšanu. | |
Kategorija: Derīgi zināt | Pievienoja: Janis_A (31.Dec.2008) | |
Skatījumu skaits: 1142 |
Komentāru kopskaits: 0 | |