Sākums » Raksti » Aisberga arhīvs » Derīgi zināt |
Kas slikts ir gāzētajos dzērienos? DERĪGI ZINĀT 08.10.2008
Dietologi pret gāzētajiem dzērieniem strikti iebilst tāpēc, ka tie ļoti garšo bērniem. Tie bērnu organismam ir ļoti kaitīgi, ko apstiprina arī zinātniskie pētījumi. Kas tad šajos dzērienos ir tik slikts? Cukurs – viena skārdene gāzētā dzēriena satur 7 līdz 8 tējkarotes cukura, kas ir nopietns trieciens aizkuņģa dziedzerim, taisnākais ceļš pretī diabētam un liekajam svaram. Kofeīns – gandrīz visi gāzētie dzērieni satur tā saukto „uzmundrinošo elementu”, kas pakāpeniski izraisa fizisko un psiholoģisko atkarību. Iespējams, ka tieši kofeīns ir tas, kas nodrošina gāzētajiem dzērieniem to popularitāti. Bērniem un pusaudžiem kofeīns var izprovocēt dažādus nervu sistēmas traucējumus – viņi sliktāk sevi kontrolē, nemierīgi guļ, grūtāk apgūst mācību vielu. Turklāt tiem, kuri jau kopš bērnības ir pieraduši pie dopinga, būtiski palielinās risks nākotnē saskarties ar asinsvadu veģetatīvo distoniju. Ogļskābā gāze – pati par sevi ogļskābā gāze nav kaitīga, taču tā rosina kuņģa un zarnu trakta sekrēciju, paaugstina kuņģa sulas skābuma līmeni un provocē meteorismu. . Skābe – gāzētajos dzērienos ir daudz dažādu skābju. To skaitā ir tādas, kuru palielināts daudzums samazina kalcija saturu organismā, bet pusaudžiem kaulu augšanas periodā tas ir ļoti nevēlami. Bērniem, kas dzer gāzētos dzērienus, kaulu lūzuma risks ir piecreiz lielāks nekā tiem, kas dod priekšroku pienam. Turklāt skābes negatīvi ietekmē zobu emalju. Konservanti – dzērienu konservēšanai izmanto ķīmiskās vielas, kas – cita vairāk, cita mazāk – visas ir indīgas. Ja gāzētos dzērienus lieto reti, tie nekādu kaitējumu nenodara. Diemžēl vairums bērnu un jauniešu tos lieto regulāri. Vecākiem vajadzētu paturēt prātā, ka bērni līdz triju gadu vecumam gāzētos dzērienus nedrīkst lietot pat nelielās devās. Uz gāzētā dzēriena rēķina bērna ēdienkartē nedrīkst samazināt sulu un piena daudzumu. Reizēm uz etiķetes skābes nosaukuma vietā ir rakstīts pārtikas piedevas ciparu kods, no kuriem dažus pārtikas ražošanā izmantot ir aizliegts. Tie ir – E121, E123, E240, E954a. | |
Kategorija: Derīgi zināt | Pievienoja: Janis_A (31.Dec.2008) | |
Skatījumu skaits: 1113 |
Komentāru kopskaits: 0 | |