Sākums » Raksti » Aisberga arhīvs » Derīgi zināt |
http://www.aisbergs.lv/?p=5482
Diabēts un diēta. Agrāk un tagad … DERĪGI ZINĀT 30.01.2009
To, kādus produktus un cik daudz drīkst ēst, diabēta pacientiem ir nācies dzirdēt teju vai katru piecgadi savādāk, sakot ar „ …neko saldu!!!”, tad „ …neko treknu!!!”, beidzot ar „ …maksimāli daudz šķiedrvielu” un Stradiņu slimnīcas pamācošo bufetnieces „ …Jums ir vispārīgā diēta, tāpat kā visiem, cukurs Jums nepienākas, sviests Jums nepienākas, mērci Jūs nedrīkstat…es (bufetniece) to zinu!” Ir skumji secināt, ka pat vienas slimnīcas ietvaros zināšanas par diabētu un diētu ir palikušas „padomju skolas” līmenī, kad nebija pieejami tik efektīvi medikamenti un paškontroles līdzekļi, kā arī zināšanas par diabētu kopumā arī pašu medmāsu un ārstu vidū. . ATĻAUTAIS UN AIZLIEGTAIS DIĒTĀ ATKARĪGS NO ZINĀŠANĀM PAR DIABĒTU, PRODUKTU SASTĀVU UN TO UZSŪKŠANOS ORGANISMĀ. No skolā mācītā atceramies, ka: - Ogļhidrāti
(ogļhidrātiem bagāti produkti ir - maize, putraimi, kartupeļi, augļi, dārzeņi,
pākšaugi, saldumi u.c.) paaugstina glikozes līmeni asinīs, Vēlme baudīt garšu un sajust apmierinājumu jeb sajust sātu, apēdot kāroto gardumu, ir viena no cilvēka vajadzībām, kas mūsdienās ar reklāmas palīdzību tiek pastiprināta sevišķi vakara stundās, kad skatāmies TV , vai veikalos, sajūtot kādu patērētājus pievilinošu smaržu vai ievērojot kārdinošu iepakojumu. KATRAM DIABĒTA PACIENTAM - SAVA ATŠĶIRĪGA DIĒTA!!! Jāsaprot, ka ir 1. Cukura diabēta
pacienti, kas ārstēšanā lieto insulīna preparātus; DIĒTA NEPIECIEŠAMA KATRAM DIABĒTA PACIENTAM - lai izvairītos
no pārmērīgām glikozes līmeņa svārstībām asinīs; Klasiski tiek uzskatīts, ka diēta ir pareiza: - ja glikozes
līmenis tukšā dūšā nav augstāks par 6,1 mmol/l (110 mg%) un pēc ēšanas - nav
augstāks par 8,0 mmol/l (145 mg%); VAI NO DIĒTAS VISPĀR IZSLĒGT OGĻHIDRĀTUS, KAS PAAUGSTINA GLIKOZES LĪMENI ASINĪS? Bieži uzdots jautājums, un, diemžēl bieži joprojām dzirdēts ieteikums no „iesūnojušu” mediķu puses. Tas radās tajā tālajā pagātnē, padomju laikā, kad endokrinologu rīcībā vēl nebija tik efektīvu medikamentu diabēta ārstēšanai, tika ieteikts samazināt ogļhidrātu daudzumu uzturā. Ogļhidrātu vietā ieteica vairāk lietot taukus un olbaltumvielas, vēlāk - šķiedrvielas. Tomēr šāda diēta nedeva iespēju organismam piegādāt visas nepieciešamās barības vielas un nodrošināt to ar enerģiju. Tagad cukura diabēta pacientiem dienā ieteiktais ogļhidrātu daudzums reizēm ir pat nedaudz lielāks kā veseliem cilvēkiem ieteiktais. VISPĀRĪGI IETEIKUMI PAR DIĒTU: 1. Dažādojiet
diētu, izmantojot pārtiku no visām uzturvielu grupām. Uzrakstiet KAD, KO, CIK DAUDZ jūs ēdat jeb pildiet dienasgrāmatu! Neatstājiet nevienu skaitli bez darbības! VAI SALDĒJUMS,KŪCIŅA, ŠOKOLĀDE IR PATS VĒRTĪGĀKAIS, KAS DZĪVĒ IR? Vairumam diabēta pacientu diēta šķiet pats grūtākais no diabēta ārstēšanas nosacījumiem. Samērā viegli ir samierināties ar to, ka jāizdara insulīna injekcijas vai laikus jānorij glikozes līmeni pazeminošās tabletes. Ne jau uzreiz, bet pie tā pierod, ar to samierinās. Bet – diēta…Diabēta pacientam bieži vien ir vesela rinda attaisnojumu, kas tiek lietoti tad, kad gribas diētu pārkāpt. Visbiežāk lietotie: - "Tam un tam ir
diabēts, bet viņš ēd visu, ko grib”; Bet dzīvē ir vēl tik daudz vērtību - darbs, bērni, skaisti ceļojumi vai vienkārši - aktīvs, pilnvērtīgs mūžs. Vērtības, kuras dod dzīvei jēgu. Nav nemaz tik grūti domāt par to, kas ir vērtīgs! Saldumi nav galvenā dzīves vērtība, bet tikai viens no baudas avotiem. Daudz lielāku baudu var sasniegt, ja pratīsiet ierādīt tiem īsto vietu vērtību skalā, novērtēt to, vai diēta ir pareiza. To var izdarīt, regulāri nosakot glikozes līmeni asinīs, pareizi izskaitļojot maizes vienības un atbilstoši aprēķinot insulīna devu, pārbaudot glikozētā hemoglobīna un lipīdu daudzumu asinīs, pamosties un justies labi, priecāties par dienu, izdarīt labus darbus, naktī gulēt veselīgu miegu un būt līdzvērtīgam tiem citiem, veselajiem… Ilze, | |
Kategorija: Derīgi zināt | Pievienoja: Janis_A (30.Jan.2009) | |
Skatījumu skaits: 1184 |
Komentāru kopskaits: 0 | |