Sākums » Raksti » Aisberga arhīvs » Derīgi zināt

Diabēts un diēta. Agrāk un tagad …

http://www.aisbergs.lv/?p=5482

 

Diabēts un diēta. Agrāk un tagad …

DERĪGI ZINĀT 30.01.2009

 

To, kādus produktus un cik daudz drīkst ēst, diabēta pacientiem ir nācies dzirdēt teju vai katru piecgadi savādāk, sakot ar „ …neko saldu!!!”, tad „ …neko treknu!!!”, beidzot ar „ …maksimāli daudz šķiedrvielu” un Stradiņu slimnīcas pamācošo bufetnieces „ …Jums ir vispārīgā diēta, tāpat kā visiem, cukurs Jums nepienākas, sviests Jums nepienākas, mērci Jūs nedrīkstat…es (bufetniece) to zinu!”

Ir skumji secināt, ka pat vienas slimnīcas ietvaros zināšanas par diabētu un diētu ir palikušas „padomju skolas” līmenī, kad nebija pieejami tik efektīvi medikamenti un paškontroles līdzekļi, kā arī zināšanas par diabētu kopumā arī pašu medmāsu un ārstu vidū.

.

ATĻAUTAIS UN AIZLIEGTAIS DIĒTĀ ATKARĪGS NO ZINĀŠANĀM PAR DIABĒTU, PRODUKTU SASTĀVU UN TO UZSŪKŠANOS ORGANISMĀ.

No skolā mācītā atceramies, ka:

- Ogļhidrāti (ogļhidrātiem bagāti produkti ir - maize, putraimi, kartupeļi, augļi, dārzeņi, pākšaugi, saldumi u.c.) paaugstina glikozes līmeni asinīs,
- Insulīns vai tabletes glikozes līmeņa pazemināšanai pazemina glikozes līmeni asinīs,
- Fiziskā slodze pazemina glikozes līmeni asinīs.
Diabēta ārstēšanas mērķis ir normālas, sabiedrībā integrētas cilvēka dzīves nodrošināšana, līdzsvarojot:
- uzņemto ogļhidrātu daudzumu,
- medikamentu - insulīna vai tablešu veidu un daudzumu glikozes līmeņa pazemināšanai asinīs,
- fizisko slodzi, ņemot vērā uzņemtās barības uzsūkšanas ātrumu katrā organismā individuāli.

Vēlme baudīt garšu un sajust apmierinājumu jeb sajust sātu, apēdot kāroto gardumu, ir viena no cilvēka vajadzībām, kas mūsdienās ar reklāmas palīdzību tiek pastiprināta sevišķi vakara stundās, kad skatāmies TV , vai veikalos, sajūtot kādu patērētājus pievilinošu smaržu vai ievērojot kārdinošu iepakojumu.

KATRAM DIABĒTA PACIENTAM - SAVA  ATŠĶIRĪGA DIĒTA!!!

Jāsaprot, ka ir

1. Cukura diabēta pacienti, kas ārstēšanā lieto insulīna preparātus;
2. Cukura diabēta pacienti, kas ārstējas ar tabletēm glikozes līmeņa pazemināšanai;
3. Cukura diabēta pacienti, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens;
4. Cukura diabēta pacienti ar paaugstinātu lipīdu daudzumu asinīs (holesterīna, triglicerīdu līmeni);
5. Cukura diabēta pacienti ar traucētu nieru funkciju;
6. Cukura diabēta pacienti ar traucētu kuņģa – zarnu trakta darbību
7. Cukura diabēta pacienti ar palielinātu ķermeņa masu.

DIĒTA NEPIECIEŠAMA KATRAM DIABĒTA PACIENTAM

- lai izvairītos no pārmērīgām glikozes līmeņa svārstībām asinīs;
- lai izvairītos no hipoglikēmijas (glikozes līmeņa asinīs, kas zemāks par 3,3 mmol/l);
- lai sasniegtu optimālu lipīdu (holesterīna, triglicerīdu) daudzumu asinīs;
- lai uzturētu normālu ķermeņa svaru;
- lai nodrošinātu jūsu organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem, minerālvielām;
- lai nodrošinātu jūs ar enerģiju aktīvai un pilnvērtīgai dzīvei.

Klasiski tiek uzskatīts, ka diēta ir pareiza:

- ja glikozes līmenis tukšā dūšā nav augstāks par 6,1 mmol/l (110 mg%) un pēc ēšanas - nav augstāks par 8,0 mmol/l (145 mg%);
- ja glikozētais hemoglobīns HbA1c (to jānosaka četras reizes gadā) nav augstāks par 6,5%;
- ja asinīs ir normāla lipīdu (holesterīna, triglicerīdu) koncentrācija;
- ja jums ir normāls ķermeņa svars,
- ja ir laba pašsajūta un ir „spēks” mācīties, strādāt, pildīt sociālās lomas.

VAI NO DIĒTAS VISPĀR IZSLĒGT OGĻHIDRĀTUS, KAS PAAUGSTINA GLIKOZES LĪMENI ASINĪS?

Bieži uzdots jautājums, un, diemžēl bieži joprojām dzirdēts ieteikums no „iesūnojušu” mediķu puses. Tas radās tajā tālajā pagātnē, padomju laikā, kad endokrinologu rīcībā vēl nebija tik efektīvu medikamentu diabēta ārstēšanai, tika ieteikts samazināt ogļhidrātu daudzumu uzturā. Ogļhidrātu vietā ieteica vairāk lietot taukus un olbaltumvielas, vēlāk - šķiedrvielas. Tomēr šāda diēta nedeva iespēju organismam piegādāt visas nepieciešamās barības vielas un nodrošināt to ar enerģiju. Tagad cukura diabēta pacientiem dienā ieteiktais ogļhidrātu daudzums reizēm ir pat nedaudz lielāks kā veseliem cilvēkiem ieteiktais.

VISPĀRĪGI IETEIKUMI PAR DIĒTU:

1. Dažādojiet diētu, izmantojot pārtiku no visām uzturvielu grupām.
2. Ēdiet cukuru tikai tad, kad jūsu glikozes līmenis asinīs ir zems.
3. Ēdiet vairāk šķiedrvielu (balastvielu) - dārzeņus, augļus, rupja maluma miltu maizi.
4. Lietojiet mazāk sāls. Pievienojiet sāli jau gatavam ēdienam. Izvairieties no ļoti sāļiem produktiem.
5. Ēdiet mazāk taukvielu, sevišķi dzīvnieku taukus. Ierobežojiet sviesta, margarīna, majonēzes lietošanu. Aizstājiet taukvielām bagātus produktus ar zemāka tauku satura produktiem (piemēram, ar 40% tauku satura margarīnu, zema tauku satura biezpienu, lieso sieru).
6. Centieties uzturēt normālu ķermeņa svaru, jo liekais svars pasliktina diabēta gaitu.
7. Ēdiet regulāri un saskaņojiet savu diētu ar insulīna un glikozes līmeni asinīs pazeminošo tablešu lietošanu.

Uzrakstiet KAD, KO, CIK DAUDZ jūs ēdat jeb pildiet dienasgrāmatu! Neatstājiet nevienu skaitli bez darbības!

VAI SALDĒJUMS,KŪCIŅA, ŠOKOLĀDE IR PATS VĒRTĪGĀKAIS, KAS DZĪVĒ IR?

Vairumam diabēta pacientu diēta šķiet pats grūtākais no diabēta ārstēšanas nosacījumiem. Samērā viegli ir samierināties ar to, ka jāizdara insulīna injekcijas vai laikus jānorij glikozes līmeni pazeminošās tabletes. Ne jau uzreiz, bet pie tā pierod, ar to samierinās. Bet – diēta…Diabēta pacientam bieži vien ir vesela rinda attaisnojumu, kas tiek lietoti tad, kad gribas diētu pārkāpt. Visbiežāk lietotie:

- "Tam un tam ir diabēts, bet viņš ēd visu, ko grib”;
- "Man negaršo zaļbarība”;
- "Viens kumosiņš neskādēs”;
- "Es nevaru atcerēties, ka laikus jāpaēd. Man ir tāds darbs. Man nav laika.”

Bet dzīvē ir vēl tik daudz vērtību - darbs, bērni, skaisti ceļojumi vai vienkārši - aktīvs, pilnvērtīgs mūžs. Vērtības, kuras dod dzīvei jēgu.

Nav nemaz tik grūti domāt par to, kas  ir vērtīgs! Saldumi nav galvenā dzīves vērtība, bet tikai viens no baudas avotiem. Daudz lielāku baudu var sasniegt, ja pratīsiet ierādīt tiem īsto vietu  vērtību skalā, novērtēt to, vai diēta ir pareiza. To var izdarīt, regulāri nosakot glikozes līmeni asinīs, pareizi izskaitļojot maizes vienības un atbilstoši aprēķinot insulīna devu, pārbaudot glikozētā hemoglobīna un lipīdu daudzumu asinīs, pamosties un justies labi, priecāties par dienu, izdarīt labus darbus, naktī gulēt veselīgu miegu un būt līdzvērtīgam tiem citiem, veselajiem…

Ilze,
Patērētāju un Pacientu atbalsta fonds
23.10.2008.

No: http://www.2v.lv/index.php/diabets/77-diabets/909-14-novembris-pasaules-diabta-diena-diabts-un-dita-agrk-un-tagad-

Kategorija: Derīgi zināt | Pievienoja: Janis_A (30.Jan.2009)
Skatījumu skaits: 1184
Komentāru kopskaits: 0
Pievienot komentārus var tikai reģistrētie lietotāji.
[ Reģistrācija | Ieeja ]
Statistika